Zadatak 32

Uz obilježavanje Dana hrvatskog jezika svaki dan od ponedjeljka do četvrtka bit će objavljen jedan tekst koji treba ispraviti od pravopisnih pogrešaka i složiti u smislenu cjelinu. U petak ujutro potrebno je ravnateljici odnijeti svoje uratke, a najbržih troje dobit će ispričnicu za usmeno odgovaranje.

Ponedjeljak:

osim nacionalnim parkovima gorski kotar i lika obiluju rijekama i jezerima. u jugoistočnom dijelu gackoga polja izvire gacka čiji se tok nekada račvao u dva rukavca od kojih je onaj južni u švici tvorio dva jezera međusobno povezana visokim slapom. to su područje zvali i malim plitvicama.  tu je i špilja lokvarka, lokvarsko jezero i hajdova hiža, najveća pećina u gorskom kotaru. nizinski poplavni i močvarni krajevi – kopački rit, lonjsko polje, vransko jezero i delta neretve odlikuju se velikim brojem ptica močvarica.  

Utorak:

na području požeštine gorje papuk proglašeno je 1999. parkom prirode. za posjetitelje su organizirani izleti u rezervat šumske vegetacije sekuličke planine, zaštićenu park-šumu jankovac  i najpoznatiju srednjovjekovnu utvrdu ružica-grad.                                                                                             

Srijeda:

putujući hrvatskom, susrećemo se s prirodnim ljepotama i kulturnim bogatstvom lijepe naše. najstrožu zaštitu imaju planinski prirodni rezervati bijele i samarske stijene te hajdučki i rožanski kukovi s premužićevom poučnom stazom. botanički rezervat visibaba sadrži mnoge endemične vrste, među kojima se ističe velebitska degenija. ime je dobila po mađarskom prirodoslovcu arpadu von degenu koji ju je otkrio 1907. 

Četvrtak:

diljem sjeverozapadne hrvatske mnogo je dvoraca iz feudalnoga razdoblja, od kojih je najočuvaniji veliki tabor, a nalazi se na zapadnome rubu hrvatskoga zagorja. sredinom 15. stoljeća bio je u posjedu grofova celjskih, a početkom 16. stoljeća hrvatski ban ivaniš korvin dodijelio je veliki tabor obitelji ratkaj. 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s